Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Pětina českých dětí se nehýbe ani jednu hodinu týdně

(Praha/ 16.1.2024) – Pravidelná pohybová aktivita je absolutně nutná pro správný vývoj každého člověka, dítěte obzvlášť. Bez ní klesá výkonnost organismu, ochabuje svalstvo, orgány pracují méně efektivně a snižuje se celková psychická odolnost. Pohyb je životně důležitý a 90% všech obyvatel ČR to ví. Skoro pětina rodičů však uvádí, že se jejich děti nehýbou ani hodinu týdně nad rámec školního tělocviku.

Aktuálně v ČR trpí nadváhou či obezitou každé čtvrté dítě, u chlapců kolem 12.roku je to dokonce už 37%. Testy fyzické zdatnosti žáků na školách v loňském roce ukázaly rapidní pokles celkové kondice dětí, a právě nadváha či obezita zde dlouhodobě sehrává jednu z klíčových rolí. Příčinou obezity jsou hlavně špatná životospráva, nevhodné stravovací návyky a absolutní nedostatek pravidelného pohybu. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pro správný vývoj dětí hodinu intenzivního pohybu denně. O přibližně 60 minut se postará školní tělocvik, ale zbylých 6 hodin týdně je pak na samotných rodičích. Ale právě ti v této úloze absolutně selhávají. V nejnovějším průzkumu mPanel společnosti GroupM, který probíhal v období 09-11/2023, se projekt 6hodin měl možnost ptát vzorku 1540 rodičů dětí ve věku 3-18 let na otázky ohledně pohybových návyků v rodinách.

19% rodičů uvádí, že se jejich děti nad rámec školní tělesné výchovy nehýbou ani jednu hodinu týdně. 7% českých rodičů (149 tisíc) dokonce uvádí, že se jejich děti mimo školu nehýbou vůbec! Žádné výlety, sportovní kroužky, oddíly, tréninky, kolo či procházky … nic. Hlavní metodička projektu 6 hodin Blanka Jeřábková uvádí: “Argumenty rodičů se neustále opakují. Nemáme čas, peníze, energii po práci nebo tady se nedá nikde v okolí sportovat. Doba, kdy nás naši rodiče bez obav vypustili na plácek s klíčem na krku, je pryč. A když se o pohyb našim dětem nepostaráme my – rodiče, neudělá to nikdo. A zdraví dětí tím trpí.”

Celé je to primárně o vůli a motivaci rodičů, nikoliv o penězích. Jistě, příspěvky do kroužků a sportovních oddílů někdy stojí nemalé finanční prostředky. Pokud si to ale jako rodič nemohu dovolit, musím převzít iniciativu sám. Najít skulinky v každodenní pracovní rutině, vyplnit je společnými aktivitami či víkend před mobilem a obrazovkou nahradit výlety po okolí. Jak zajistit zábavu i na nudné procházce, zorganizovat dětem hru nebo kde vzít inspiraci pro deštivé dny radí Blanka Jeřábková: “Na profilu 6hodin a našich sociálních sítích najdete stovky jednoduchých videoinspirací, jak zabavit vaše děti pohybem. Krátké hry venku, vevnitř, na výlety, pro rodinné apaluchy, retrohry apod., které nejen že všechny baví, ale zároveň i spoustu věcí pomocí herních prvků naučí.”

Obezita není vizitka dítěte, nýbrž rodiče! Je to právě on, kdo stanovuje pravidla domácnosti, obstarává jídlo či organizuje dětem volnočasový program. A pohyb v něm musí být. Je to nejlepší přirozená prevence většiny civilizačních onemocnění a má zásadní vliv na kvalitu a délku jejich života. Navíc má pozitivní účinky na psychiku dětí – snižuje agresivitu, stres a zlepšuje spánek.

Ruku na srdce tedy – kolik hodin týdně se věnují pohybu vaše děti? A můžete s tím něco dělat?

 

INSTAGRAM