Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

V rámci projektu 6 hodin, který si klade za cíl aktivní pohyb dětí v součinnosti s rodiči, je mimo jiné i sekce ZLEPŠI SE. Zde se každý měsíc objevují známé sportovní osobnosti, které představují řadu cvičení, které jsou typické pro jejich daný sport. Cviky jsou strukturované pro tři kategorie – mladší, starší a family. V průběhu dnů se každému uživateli otevírají nová videa, dle kterých se může zdokonalovat a na konci cesty obdrží odměnu. První sportovní hvězdou, která se do této iniciativy zapojila, byl bývalý ligový a reprezentační fotbalista David Lafata.

O projektu 6 hodin

Boj za zdravější a spokojenější společnost s cílem rozhýbat děti, motivovat rodiny k aktivnímu trávení času a informovat veřejnost o sportovních projektech v jejich okolí – to je projekt 6 hodin. Proč právě 6 hodin? Dle WHO by se mělo každé dítě věnovat intenzivnímu pohybu minimálně 7 hodin týdně, z čehož jde jedna hodina na konto tělesné výchovy ve školách. Zbývajících 6 hodin je tak na nás – na rodičích.

K aktivnímu pohybu a cvičení není třeba složitých pomůcek, sportovišť či posiloven, což se tento projekt prostřednictvím mnohých videí snaží ukázat a především inspirovat, ať už jste doma, venku, na sportovištích, či plánujete výlet do přírody. Právě kreativitě se zde meze nekladou a je tak krásné sledovat, že pohybem se dá bavit a může se jednoduše zapojit celá rodina.

Stačí opravdu málo. Nastavit si pravidelný společný čas strávenými pohybovými aktivitami, vždy alespoň jednou hodinou denně. Začít lze postupně, ale nic nebrání tomu, se do změny životního stylu pustit hned teď. Místo výtahu vyjít do vyšších pater po schodech, během výletu si zahrát pohybovou hru nebo místo nedělního sledování televize vyzkoušet jednu z aktivit v sekci „home office“.

ZLEPŠI SE s Davidem Lafatou

Člen Klubu ligových kanonýrů a osobnost českého fotbalu David Lafata se jako první ujal pozice mentora a trenéra, kdy nám na jihu Čech v Českých Budějovicích představil celou řadu cvičení, které teď mohou posloužit jako motivace pro menší i větší děti v rámci snahy o zlepšení se. Zaměření zde bylo jasné – koordinace nohou. Lidé, kteří jsou dobře koordinovaní, jsou lepší při hraní většiny sportů. Mají výborné načasování a jsou schopni vnímat, kde se jejich tělo v prostoru a čase nachází.

Právě David Lafata byl perfektní variantou a bylo úchvatné sledovat, s jakou rychlostí a ladností jednotlivá cvičení zvládal. Díky skvělé spolupráci tak vzniklo celkem 18 videí, které zaujme napříč všemi věkovými kategoriemi. Pro postup k dalšímu typu či sérii cvičení je vždy třeba splnit předcházející. Celý koncept je nastaven na několik dní a klade si za cíl pomoci každému dítěti v relativně krátkém časovém úseku se zlepšením konkrétního zamýšleného pohybového aparátu.

Zapoj se do výzvy zde na https://www.6hodin.cz/vyzva/koordinace-nohou-s-davidem-lafatou/

Další sportovní osobnosti

Po zaměření se na nohy a jejich koordinaci přišel prostor samozřejmě i pro ruce. Těchto úkolů a cvičení se bravurně chopil Jiří Welsch, legendární český basketbalista se zkušenostmi i ze zámořské NBA. Právě zde se nápadům všeho druhu meze nekladly a děti tak mohou pozorovat, co vše se dá například s balíčkem karet či obyčejnými igelitovými pytlíky vytvořit. Ostatně zde se můžete podívat na to, jak s námi Jirka rozehrál výbornou symfonii:

https://www.instagram.com/reel/Cd8the9lWnd/

Zatím poslední osobnost, která se chopila červnové výzvy, je Marcela Joglová, česká atletka, běžkyně a aktuální mistryně České republiky, kdy ovládla květnový Pražský maraton. S Marcelou mají uživatelé možnost sledovat mnoho variant na posílení středu těla a opět zde nechyběli možnosti, jak zapojit i nejmenší členy domácnosti. Jaký má sport pro účastnici olympiády v Tokiu význam se můžete dozvědět zde:

https://www.facebook.com/reel/794213155280804/?s=single_unit

Iniciativu 6 hodin čeká v příštích měsících spoustu projektů, kde se zaměření přenese mimo jiné třeba na tipy na výlety po Česku, kompenzační cvičení v součinnosti s Fakultou tělesné výchovy a sportu či vytváření podnětů, jak rozpohybovat české firmy a společnosti. Buďte u toho s námi, sledujte nás na sociálních sítích a nezapomeňte – s pohybem to zvládnem!

INSTAGRAM