Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Děti netráví dostatek času aktivním pohybem. Přitom podle doporučení Světové zdravotnické organizace stačí jen 1 hodina denně.

Během přípravné fáze projektu 6 hodin jsme provedli výzkum mezi rodiči, který byl zaměřený na pohybové aktivity dětí. Chtěli jsme vědět, kolik času děti tráví aktivním pohybem. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by děti měly trávit aktivnim pohybem minimálně 7 hodin týdně. Jednu hodinu naplní tělesná výchova a zbývajících 6 je na nás – rodičích. Výsledky našeho výzkumu nebyly uspokojivé a ukázaly, že většina rodičů si myslí, že hodina tělesné výchovy ve škole a krátká procházka se psem jsou pro pohyb dětí dostatečné. Spolu s rostoucím podílem dětí s nadváhou či obezitou tak výsledky výzkumu definovaly problém, který je nutné začít řešit.

Do výzkumu se zapojilo přes 700 rodičů.

V dotazníkovém šetření, ve kterém jsme se zaměřili především na rodiče dětí ve věku 3 až 15 let a vyplnilo jej přes 700 respondentů, přes 88 % rodičů odpovědělo, že jejich dítě nebo děti tráví pohybem alespoň 6 hodin týdně. Říkáte si, že to je přece skvělý výsledek, ne? To jsme si říkali taky, dokud jsme se z odpovědí na další otázky nedozvěděli, že takto tráví čas pouze 14,3 % dětí. Což je velký rozdíl.

Nejvíce dětí (36,9 %) tráví čas pohybem v rozsahu 4 až 4,5 hodiny týdně, bohužel ani tohle není uklidňující číslo. K omezení pohybu významně přispělo období plné lockdownů a omezení. Vzrostl energetický příjem v podobě sladkých nápojů a sladkostí, slaných pochutin či smaženého jídla a v neposlední řadě také psychická zátěž.

Pravidelnost pohybu, pestrá strava, odpočinek, to je základ zdravého životního stylu.

Nedostatek pohybu se na první pohled nemusí zdát jako velký problém. Bohužel je to naopak. Ve spojení s nedostatkem pohybu se u dětí rozvíjí problém s nadváhou, se kterou následně přichází problémy navázané například na nervovou soustavu v podobě špatné koncentrace. Při nadváze či obezitě se pak přidávají další nemoci, a to především kardiovaskulárního systému, riziko cukrovky a další zdravotní problémy. Tyto nemoci se nemusí projevit hned, ale až v pozdějším věku. Věková hranice však nemusí být kolem 50 let, kdy tělo stárne, ale mnohem dříve.

Kromě tolikrát zmiňovaných pravidelných pohybových aktivit do zdravého životního stylu patří i zdravá strava. 

Stejně jako v pravidelnost v pohybu je důležitá pravidelnost ve stravování. Každé ráno se nasnídat, jíst 5x denně, dodržovat pitný režim. Alespoň 5x denně je vhodné sníst nějakou  zeleninu a /ovoce, 2x denně zařadit mléčný výrobek, alespoň 1x týdně rybí maso.

K pohybu patří i následný odpočinek. Dostatek spánku je základem pro aktivní den plný pohybu, který rodiče s dětmi mohou naplnit buď sportovním kroužkem nebo i aktivní procházkou či jízdou na kole, bruslích nebo hrami, při kterých se společně zapotí.

6 hodin pomocníkem pro všechny rodiče.

Iniciativa 6 hodin pomáhá rodičům naplnit jejich dětem každý den alespoň hodinou aktivního pohybu. Stačí málo… nastavit si pravidelný společný čas strávený pohybovými aktivitami. Začít lze postupně, ale je potřeba začít hned. Místo výtahu vyjít do vyšších pater po schodech, během výletu si zahrát pohybovou hru nebo místo nedělního sledování televize vyzkoušet jednu z aktivit v sekci „home office“.

INSTAGRAM